Obecnie możemy wiele kategorii substancji słodzącej. Do jednej z nich zaliczamy cukier brzozowy nazywany krystolem. Warto zauważyć, że jest to naturalny słodzik. To przede wszystkim idealna alternatywa dla cukru.
Dodatkowo należy podkreślić, że zawiera on aż 40 procent mniej kalorii. Idealny dla cukrzyków oraz osób odchudzających się. Krystol jest substancją słodzącą pochodzenia naturalnego. Cukier ten jest pozyskiwany z fińskiej kory brzozy. Smakuje i wyglądem przypomina zwykły cukier. Różni się jedynie miętowym aromatem. Obecnie coraz częściej możemy spotkać różnego rodzaju gumy do życia z ksylitolem oraz pasty do zębów.
Kilka słów więcej o krystolu
Cukier ten należy do tak zwanej grupy polioli. To węglowodany, które zdecydowanie wolniej wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo nie powodują stężenia glukozy we krwi. Większość osób może się zastanawiać, do czego można dodawać krystol. Odpowiedź jest prosta. Właściwie do wszystkiego. Najczęściej krystol jako substancję słodzącą dodaje się oczywiście do napojów. Herbata, kawa, woda czy też lemoniada. Krystol możemy również wykorzystywać podczas przygotowywania potraw oraz ciast. To świetny składnik do sosów, ciast, ciasteczek. Przede wszystkim zdrowy. Każdy kto nie toleruje tradycyjnego cukru, powinien wybrać właśnie krystol. Bardzo często mówi się jak bardzo niezdrowy jest cukier tradycyjny. Źle wpływa na nasz organizm oraz cerę. Często się nawet mówi, że zwykły cukier powoduje trądzik.
Cena krystolu
Krystol w porównaniu do tradycyjnego cukru jest drogi. Mianowicie za 200 g opakowanie zapłacimy blisko 20 zł. Należy pamiętać, że mówimy tutaj przede wszystkim o zdrowym słodziku. Na pewno należy go podawać małym dzieciom. To idealna alternatywa. Krystol wpływa także korzystnie na nasze zęby. Nie bez powodu jest składnikiem past do zębów czy gum do życia. Krystol najczęściej jest wybierany przez osoby, które przywiązują wagę do zdrowego stylu życia. Można go zakupić w każdym sklepie na regale ze zdrową żywnością. Cukier brzozowy jest także dostępny w sklepach ekologicznych. Polecany przez dietetyków i innych lekarzy. Należy dodać tutaj kwestie dotyczące korzyści dla naszego organizmu. Krystol fiński zmniejsza łaknienie na słodycze. W tym dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Przeciwdziała otyłości oraz zwiększa przyswajanie wapnia. Krystol ogranicza do minimum rozwój pleśni i drożdżaków w naszym przewodzie pokarmowym. Jednak musimy pamiętać o umiarkowanym spożywaniu. Nie powinniśmy przekraczać tutaj zalecanej dziennej dawki w wysokości sześciu łyżeczek. Krystol tak naprawdę dopiero od niedawna stał się tak popularny. Chociaż na rynku istnieje już długi czas, mało kto wiedział jakie posiada właściwości. Można więc powiedzieć, że krystol powinien zagościć w naszym domu na stałe.