Komosa ryżowa nazywana jako quinoa to tak zwane pseudo zboże. Posiada ona właściwości zarówno odżywcze jak i zdrowotne. To przede wszystkim bogate źródło białka jak i kwasów tłuszczowych.
Komosa ryżowa wykazuje działanie antyoksydacyjne. Roślina ta wytwarza nasiona bogate w skrobię. Mówi się o niej zboże Inków. Dodatkowo dzięki saponinie działa przeciwalergicznie oraz przeciwwisusowo. Komosa ryżowa jest uprawiana w USA, Indiach czy Kanadzie. To idealny produkt dla wegetarian. Jak się okazuje komosa ryżowa zapobiega nowotworom. Zapobiega miażdżycy. Jej ziarna są bogate między innymi w kwas oleinowy. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Podobna z wyglądu do kaszy jęczmiennej. W smaku lekko orzechowa.
Jak jeść komosę ryżową?
Warto zauważyć, że komosa ryżowa tak naprawdę pasuje do wielu potraw. Idealna alternatywa dla ziemniaków. Komosa ryżowa świetnie sprawdzi się właśnie zamiast ziemniaków, na obiad do mięsa. Można nią faszerować kurczaka. Z komosy ryżowej warto także zrobić sałatkę. Wystarczy tutaj dosłownie kilka składników. Warzywa, kawałki mięsa czy ryby. Komosę ryżową gotuje się w osolonej wodzie. Najczęściej przez 30 minut. Wszystko zależy od rodzaju komosy, a konkretnie jej odmiany. Quinoa polecana jest zarówno dla osób dorosłych jak i dla najmłodszych. Należy jeszcze dodać, że przed ugotowaniem należy ją wypłukać na sicie, aby pozbyć się specyficznej goryczki. Obecnie komosę ryżową możemy zakupić w każdym większym sklepie. Najczęściej dostępna jest na regale ze zdrową żywnością. Komosę ryżową znajdziemy także w sklepie bio.
Informacje na temat komosy ryżowej
Inaczej nazywana ryżem peruwiańskim. Ostatnimi czasy stała się bardzo popularna. Komosa ryżowa była hodowana przez Inków. Najczęściej polecana dla wszystkich osób, które są na diecie bezglutenowej. Dodatkowo dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi pasuje do większości potraw. Doskonale smakuje w każdej wersji. Zarówno na słodko czy na słono. Komosa ryżowa może być bazą placków czy ciasteczek. Sprawdzi się w naleśnikach czy w zupie. Polecana także kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Cena komosy ryżowej jest uzależniona od jej odmiany oraz opakowania. Opakowanie 200 gram możemy zakupić za kwotę 8 zł. Przepisów na komosę ryżową jest naprawdę wiele. Możemy je znaleźć zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Komosa ryżowa jest polecana zwłaszcza przez dietetyków. Mogą ją spożywać także osoby starsze. Quinoa świetnie zastępuje zarówno ziemniaki, ryż czy też makaron. Chociaż jeszcze jest nieznanym produktem dla wielu osób, to zyskuje coraz większą popularność przez osoby, które interesują się zdrowym trybem życia. Najlepsza na śniadanie, obiad jak i kolacje. Dzięki komosie ryżowej można przygotować naprawdę wiele świetnych potraw.